+48 600 325 500  |     |  Strefa B2B

Własny tekst

Koszyk (0) 0,00 zł

Podsumowanie koszyka(0)

W koszyku nie ma jeszcze produktów
Razem (brutto) 0,00 zł
Jak w odpowiedni sposób przyciąć blat kuchenny? O tym musisz bezwzględnie pamiętać!
Blat kuchenny pełni wiele ról: jest miejscem przyrządzania posiłków, dodatkową przestrzenią użytkową czy dekoracyjną. Bardzo ważne jest to, żeby komponował się on estetycznie i funkcjonalnie z resztą wystroju kuchni. Z reguły jednak, jego montaż wcale nie jest taki prosty. Jak przyciąć blat kuchenny, aby było to wykonane poprawnie?

Po pierwsze - narzędzia do przycinania

Docinanie blatu powinno zostać przeprowadzone za pomocą bardzo ostrych narzędzi. Stosowanie starych tarcz czy stępionych urządzeń może bardzo utrudnić to zadanie i niekorzystnie wpłynąć na efekt finalny. Niezbędnymi akcesoriami będą: szlifierka kątowa z odpowiednimi tarczami oraz wyrzynarka. Warto pod ręką mieć też wiertarkę z nakładkami do wycinania otworów (na wypadek, gdyby niezbędne było przygotowanie dziur na przewody czy baterię).

Po drugie - docinanie blatu!

Kiedy właściwe narzędzia są już przygotowane, czas zabrać się do pracy. Warto ją rozpocząć od pomiarów - ważne jest sprawdzenie długości oraz szerokości szafek i określenie, na ile ma wystawać sam blat. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest, kiedy jego wielkość z przodu nie będzie większa niż kilka centymetrów - dzięki temu korzystanie z szuflad nie zostaje utrudnione. Natomiast, jeśli chodzi o tył, to tu ta wielkość może osiągać nawet i do 15 centymetrów, przez co zwiększona zostanie przestrzeń użytkowa, a dodatkowo takie rozwiązanie pozwoli na łatwiejsze podłączenie urządzeń w zabudowie. Warto, aby pomiary oparte było o rzeczywiste wymiary szafek (bez uwzględniania kątów prostych).
Przycinanie blatu kuchennego powinno być poprzedzone oznaczeniem otworów na płytę czy inne elementy wyposażenia. Kiedy ten krok zostanie wypełniony, czas na cięcie. Powinno się to odbywać z zachowaniem ostrożności oraz dokładności, bez zbędnego pośpiechu. Ważne też jest, aby po wykonaniu cięć, miejsca te właściwie wyszlifować i przy użyciu odpowiednich preparatów lub listew, zabezpieczyć przed działaniem wody. Docinanie blatów kuchennych to jeszcze nie wszystko - ważne jest jeszcze jego odpowiednie połączenie. Tu potrzebny będzie klej lub wkręty, a także silikon do zabezpieczenia szczeliny.

Docinanie samodzielnie czy z pomocą profesjonalisty?

Wiele osób może zastanawiać się, czy to zadanie wykonać własnoręcznie czy jednak zlecić to osobie z doświadczeniem. Przycinanie blatu kuchennego można wykonać samemu, jak najbardziej. Przy pomocy odpowiedniego sprzętu i wiedzy na temat jego użytkowania, praca ta wcale nie jest skomplikowana.
Jednak jeśli pojawiają się opory i wątpliwości, warto może jednak poprosić o pomoc zawodowca. Właściwie docięty blat będzie nie tylko bardzo funkcjonalny, ale także będzie on stanowił swoistą wizytówkę kuchni.

Powiązane produkty

(0)
512,18 zł /szt.
(0)
512,18 zł /szt.
Popularne wpisy